Tuesday, September 23, 2008

Álmos kedd (2008.09.23)

Kedd reggel jó korán kellett kelni, mert még a tanfolyam előtt elmentünk a Főiskolára, beiratkozni és hogy elkészüljön a thoska kártyánk (diákigazolvány féleség ami sok mindenhez jó, ezzel ingyenes az utazás a városba, sőt a környező városokba is, és ha rakunk rá pénzt a menzán lehet vele fizetni és a netezéshez is a kártya kódja kell, úgyhogy várom már hogy elkészüljön!)

Az oktatáson megint nyelvtanoztunk és Jéna iparáról tanultunk, pl. a Carl-Zeiss optikai művekről, amit 1846-ban Carl Zeiss alapított és mai napig működik (ugyan eléggé átalakulva) Carl Zeiss Jena GmbH néven. És a külföldön való tanulásról és az itteni diáklétről és annak költségeiről beszélgettünk. Erfurt és környékén pl 670 eurót költ el egy diák mindenre (hát nekünk ennél egy kicsit azért kevesebb az 500 eurós ösztöndíjunk)

Kedden délután végre sikerült elmennünk a Tutorunkkal a bankba és megnyitottuk a német bankszámlánkat. Ennél a banknál hál ég ingyenes a diákoknak a bankszámla. Viszont egy furcsaság hogy a kollégium díját nem nekünk kell átutalni, hanem meg kell adni a számlaszámodat és automatikusan levonják a díjat.

No comments: